Do kamor seže spomin človeške zgodovine, je bila ženska lepota nadzorovana in narekovana preko različnih medijev. Z lepotnimi smernicami smo bile ženske včasih seznanjene preko slik in kipov, danes nam jih narekujejo druge kreativne oblike sporočanja. Slike in kipe so izpodrinile knjige in tiskovine, pa filmi, internet...

Tudi intimni deli niso več tako zelo intimni in so zato veliko bolj podvrženi estetskim idealom. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bomo tako kot obraz in ostalo telo, estetske smernice začele upoštevati tudi pri oblikovanju zunanjega spolovila.
Ginekologi  opažamo, da so posamezne starostne skupine žensk skoraj v celoti enotne pri sledenju estetskih idealov svoje generacije. Ker večina žensk v svojem življenju vidi največ samo svoje zunanje spolovilo, je jasno, da so povezane z narekovanimi smernicami estetike preko medijev.  Najmanj, po čemer se posamezne generacije žensk med seboj razlikujejo, je oblikovanje dlak zunanjega spolovila.  Moda se spreminja, prav tako kot pričeske na glavi.
Nekatere si dlake samo skrajšajo, ene odstranjujejo le dlake, ki gledajo iz spodnjega perila, tretje si oblikujejo prave umetnine iz kratko pristriženih dlačic.
Možen, a v praksi redek pojav je prebadanje (angl. "piercing") ali nakit na različnih delih zunanjega spolovila.

labioplastika

Zunanje spolovilo sestavlja vhod v nožnico, ki ga obkrožajo male sramne ustnice. Te se  na sprednji strani zaključujejo v gubo, ki objema ščegetavček, na zunanji strani  pa so omejene z velikimi sramnimi ustnicami. Pri opisu zunanjega spolovila pa ne moremo mimo njegove funkcije. Male sramne ustnice zapirajo vhod v nožnico in sečnico. Mehansko varujejo notranjost rodil in sečil, oblikujejo in usmerjajo curek pri uriniranju.
Male sramne ustnice so senzibilno oživčene in prispevajo k občutenju pri spolnem odnosu. Ko med spolnim odnosom nabreknejo, se razpre vhod v nožnico. Neovirano delovanje malih sramnih ustnic omogoča tako njihova oblika, kot zgradba. Želja po popolnem izgledu zunanjega spolovila torej ni le modna muha, temveč izvira tudi iz funkcionalnih težav. 

Ločimo več stopenj povečanja malih sramnih ustnic. Predvsem pri višjih stopnjah lahko povečanje ženski predstavlja klinični problem. Močno povečane sramne ustnice, ki se povešajo več kot 3 cm pod zgornjim robom velikih sramnih ustnic, so za nas ginekologe predvsem klinična težava, ženskam  pa lahko povzročajo težave pri samopodobi in zato motnjo intimnosti, saj v stoje, kot zavesice, visijo iz zunanjega spolovila. Vedeti pa moramo, da povečane sramne ustnice povzročajo tudi povsem realne, funkcionalne težave s higieno. V gubi med povečanimi malimi in velikimi sramnimi ustnicami se nabira zasušen izcedek in celo delčki toaletnega papirja. Vnetja niso redka. Pri nošenju oprijetih tesnih hlač lahko pride do neprijetnega drgnjenja in celo poškodb, kar je boleče.
Prav tako se nekatere ženske bojijo, da kopalke ne bodo zakrile sramnih ustnic in bodo le te pri strani zazijale ven. Nekatere težave, ki jih opažamo, se pojavljajo pri kolesarjenju in mnogih drugih športih.  Včasih se pokaže problem pri povečanih malih sramnih ustnicah šele v menopavzi, ko zaradi povečane suhosti zunanjega spolovila drgnjenje sramnih ustnic postane še bolj neprijetno.
Povečane male sramne ustnice nimajo učinka le na samopodobo in čustveno plat ženske, pač pa lahko tudi povsem fizično ovirajo spolni odnos. Male sramne ustnice se med odnosom lahko uvlečejo v nožnico in ob neprekinjenem drgnjenju povzročajo erozije, raztrganinice in bolečine pri spolnem odnosu. Pri spolnem odnosu namreč dobro oživčene male sramne ustnice omogočajo ugodje, prevelike pa bolečino. Le-to privede tudi do psihične averzije spolnih odnosov, nesproščenosti, nezadovoljstva in zavračanja spolnih odnosov, kar lahko slabo vpliva na partnerski odnos.

Težava  niso samo povečane male sramne ustnice, ampak tudi njihova nesimetričnost.  Asimetrija sramnih ustnic je prav tako estetsko in funkcionalno pomembna. Želeno asimetrijo lažje popravimo tako, da daljšo sramno ustnico odrežemo in jo naredimo simetrično s sosednjo.

V svetu se je dejavnost estetskega preoblikovanja zunanjega spolovila v zadnjih letih zelo razmahnila. Postopki zmanjševanja malih sramnih ustnic postajajo tudi vse manj invazivni in ambulantni.
Ginekologi smo z estetskimi smernicami sicer seznanjeni, še bolj pa nam je pomembna ohranitev funkcije.  Idealno bi bilo, da male sramne ustnice ne visijo pod velikimi sramnimi ustnicami. Tako je bolj občutljivo, nežnejše tkivo zaščiteno z oblazinjenimi, kožnimi, velikimi sramnimi ustnicami. Kadar so male sramne ustnice do 3 cm nad nivojem velikih, govorimo o zmerni hipertrofiji ali povečanju. Sramne ustnice, ki so več kot 3 centimetre daljše kot vrh velikih sramnih ustnic, predstavljajo večje funkcionalne težave. In če še tako poskušamo zanikati pomen estetike v našem življenju, je videz bil in bo ostal pomemben dejavnik pri samozavedanju in zadovoljstvu.

Kirurško popravljanje malih sramnih ustnic imenujemo labioplastika. Princip operacije je odstranitev odvečnega tkiva. Operacija ni nezahtevna, saj so male sramne ustnice zelo dobro prekrvavljene in prepredene s čutili. Razen običajnih kirurških zapletov, kot so krvavitev in okužbe, so šivi  povzročali brazgotinjenje, bolečine in posledično izgubo senzitivnosti. Labioplastike delamo že 30 let.

V svetu je klasično kirurško metodo začel uspešno izpodrivati laserski poseg. Laser deluje bolj natančno od noža, hkrati pa z njim uspešno obvladujemo krvavitev. Ker pri laserskem posegu ni šivanja, je brazgotinjenje minimalno ali ga ni. Laserski poseg je minimalno invaziven ambulantni poseg. Splošna anestezija ni potrebna, okrevanje pa je hitro. Ker ni brazgotinjenja, je tudi senzibilnost neokrnjena.
Pri nas opravljamo skrajševanje malih sramnih ustnic v lokalni anesteziji, laser uporabljamo kot nož, šivanje je le redko potrebno. Krvavitev je minimalna, okrevanje je hitro, bolniški stalež pa ni potreben.
Laser omogoča tudi osvetljevanje malih sramnih ustnic, s termičnim efektom laserja, ki deluje na tkiva tako, da jih krči, pa lahko do neke mere tudi pokrčimo male sramne ustnice samo z lasersko svetlobo.
Laser je seveda nepogrešljiv pripomoček tudi pri uspešnem odpravljanju in mehčanju brazgotin presredka.
Z lasersko svetlobo lahko pomagamo tudi pri izboljšanju tkiva pri atrofiji zunanjega spolovila, ki se po navadi pojavi z menopavzo in z leti napreduje.
Vsi ti laserski posegi so namenjeni ženskam vseh starostnih skupin.

Žal smo  ginekologi v Sloveniji v zadnjih 30 letih (z redkimi izjemami) bolj malo pozornosti posvetili povezanosti estetike in funkcije spolovil. Našega zaspanega spremljanja dogodkov in dosežkov iz tega področja pa niso zamudili estetski kirurgi. Medtem ko ginekologi obračamo glavo stran, estetski kirurgi uspešno popravljajo tako pridobljene, kot prirojene napake nožnice in zunanjega spolovila. Ne manjka potreb po popravljanju brazgotin in poškodb zunanjega spolovila po porodih, po odpravljanju težav zaradi prevelikih ali poškodovanih sramnih ustnic, odpravljanju ohlapnih sten nožnice in odpravljanju funkcionalnih težav zaradi prirojenih anomalij zunanjega spolovila.

Ker labioplastika ni več to, kar so v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja feministke razglašale za »okvarjanje« spolovila, tudi me ženske lažje zadihamo in "smemo" poseči  v ta najintimnejši, najmanj razkrit del našega telesa. Kot ginekologinji se trudiva, da so vsi posegi, ki jih izvajamo, namenjeni izboljšanju kvalitete življenja.