Kila mehurja (cistokela)

Pri kilah mehurja gre za povešenost sprednje stene nožnice in posledično, zaradi slabe vezivne podpore mehurju, za povešenost mehurja v nožnico. Ločimo različne stopnje kil mehurja. Pri prvi stopnji sprememb navzven ne vidimo, pri višjih stopnjah pa kila mehurja pogleda skozi vhod nožnice navzven. Le-to lahko ženske otipajo kot “gladko bulico” pri vhodu v nožnico, občutijo lahko tiščanje navzdol predvsem zvečer. Nekatere ženske imajo težave, ker jim cistokela drgne ob spodnje hlačke, kar lahko privede do bolečin in vnetij. Nemalokrat imajo težave zaradi težjega odvajanja vode.

cistokela

V naši ambulanti imamo do sedaj največ izkušenj z zdravljenjem višjih stopenj cistokel oz. kil mehurja z laserjem. Podobno kot pri sindromu ohlapne nožnice izkoriščamo toplotni učinek laserske svetlobe ErYag laserja. Ta povzroči krčenje kolagenskih vlaken vezivnega tkiva, dolgoročno pospeši kolagenezo (tvorbo novega kolagena) in neovaskularizacijo (izboljša prekrvavitev tkiva). Rezultat je zožena, čvrstejša in kvalitetnejša nožnica, ki je boljša opora mehurju. Z laserskim zdravljenjem zmanjšamo stopnjo kile mehurja vsaj za eno stopnjo, lahko tudi več. Poseg je ambulanten, neinvaziven, brez odstranitve tkiva in praktično brez stranskih učinkov. Za poseg ne potrebujemo anestezije. S posegom izboljšamo statiko medeničnega dna in predvsem izboljšamo kvaliteto življenja ženskam s temi težavami. Potrebnih je več ponovitev laserskih zdravljenj, število ponovitev pa je določeno individualno.
Od stranskih učinkov se pri okoli 10 % lahko prehodno poslabša urgentna inkontinenca (če je bila prej prisotna) ali pa nastane na novo kot odgovor na spremenjen položaj mehurja po uspešnem zdravljenju.


Kila rektuma (rektokela) ali črevesa (enterokela)

Podobno kot pri kilah mehurja gre pri kilah črevesja za izbočenje črevesja v nožnico zaradi ohlapnosti zadnje stene nožnice. Tudi tu ločimo več stopenj povešenosti oz. zdrsa zadnje stene nožnice. Pri stopnjah dve do štiri kila črevesja pogleda iz vhoda nožnice navzven. Ženske, ki imajo kilo črevesja imajo težave z odvajanjem blata. Zaradi slabega tonusa nožnice težko iztisnejo blato iz rektuma in blato posledično zastaja v tem predelu, kar daje ženskam občutek, da niso popolnoma izpraznile črevesja.
Tudi tu se je izkazal fototermalni učinek laserske svetlobe kot uspešen, saj ob zdravljenju zmanjša stopnjo kile črevesja oz. rektokele vsaj za eno stopnjo in tako precej izboljša kvaliteto življenja ženske s tovrstnimi težavami. Seveda je tudi tu potrebnih več ponovitev laserskega zdravljenja.


Zdrs maternice

Pri zdrsu maternice gre za spust maternice v nožnico. Ločimo več stopenj, od manjšega povešenja, t.i. descunsusa vse do popolnega zdrsa, t.j. prolapsa maternice, kjer lahko tudi maternica pogleda iz vhoda nožnice navzven. V teh primerih je zdravljenje z laserjem le delno uspešno. S krčenjem nožnice lahko nekoliko pomagamo, da maternico zadržimo na višjem nivoju, na maternico in vezi s katerimi je maternica vpeta v trebušno votlino pa ne moremo vplivati. Mnogokrat je že to dovolj, da se izboljša kvaliteta življenja in se vsaj za nekaj časa izognemo večjim kirurškim posegom.