Laser

Laser se v ginekologiji uporablja že dolgo, a v preteklosti so bili laserski sistemi precej drugačni od današnjih. Danes za  ginekološke posege uporabljamo neablativni ErYag laser z različnimi nastavitvami, parametri in ročniki, tako da je njegovo delovanje odvisno predvsem od pravilnih nastavitev in od veščega zdravnika.

Lasersko zdravljenje je ambulantni poseg, brez anestezije, ki je povsem neboleč in ne povzroča ran in krvavitve.

Z laserjem lahko v ginekologiji zdravimo stresno urinsko inkontinenco, sindrom ohlapne nožnice, zdrs medeničnih organov (cistokele, rektokele) herpesne okužbe zunanjega spolovila, kondilome, opravljamo pa lahko tudi manjše estetske posege na zunanjem spolovilu, kot je na primer zdravljenje brazgotin, korekcija malih sramnih ustnic in tudi večje operativne posege, kot je laserska odstranitev povečanih ali asimetričnih malih sramnih ustnic (labioplastika) itd.

V naši ambulanti smo prvi v Sloveniji pričeli z zdravljenjem stresne urinske inkontinence in višjih stopenj zdrsa medeničnih organov (cistokel, rektokel).

Laser termično preoblikuje tkiva in spodbuja regeneracijo vezivnih tkiv. Povzroča krčenje in preoblikovanje kolagenih vlaken, povezovanje in tvorbo novih kolagenih vezivnih vlaken. Tkivo nožnice postane čvrstejše, a elastično, nožnica se skrči in mehur se povrne v osnovni anatomski položaj. Takšna nožnica predstavlja čvrstejšo oporo mehurju in sečnici v njuni ravnovesni legi. Pri cistokelah in rektokelah pride posledično do vleka globljih vezivnih struktur, kar dodatno učvrsti medenično dno.

Ob skrčeni in bolj nagubani nožnici se poveča trenje pri spolnem odnosu, kar je dokazan vzrok za zadovoljiv spolni odnos.

Uspehi pri zdravljenju so primerljivi tako pri mlajših ženskah, kot pri ženskah v menopavzi. Uspehi pri zdravljenju so odvisni tudi od natančno postavljene diagnoze, saj z laserjem lahko zdravimo le stresno komponento inkontinence urina.

Laserski poseg običajno traja 30 minut. Po posegu se lahko pacientka takoj vrne k običajnim življenjskim opravilom. V obdobju dveh tednov po posegu priporočamo, da se pacientke izogibajo prekomernim fizičnim obremenitvam, spolnim odnosom, dvigovanju bremen in kopanju v stoječih vodah.

Pri stresni urinski inkontinenci laserski poseg običajno ponovimo dvakrat v razmiku šestih tednov. Pri zdrsih medeničnih organov je potrebno laserski poseg ponoviti večkrat (običajno od 3-5 krat).

Lasersko zdravljenje stresne urinske inkontinence in zdrsa medeničnih organov (cistokel, rektokel) je neinvazivno in neboleče.

Do konca marca 2013 smo z ErYAG laserjem zdravili 108 pacientk (podatek na dan 27.3.2013) s stresno in mešano urinsko inkontinenco Pri 63% pacientk je bila diagnosticirana stresna urinska inkontinenca, pri 37% pacientk pa mešana urinska inkontinenca. Na kontroli po šestih mesecih je bilo pri veliki večini pacientk (91,7%) izmerjeno zmanjšanje stopnje urinske inkontinence. Samo pri 8,3% pacientk je stopnja urinske inkontinence ostala enaka, čeprav so bila tudi pri njih ugotovljena določena izboljšanja. 68% pacientk je bilo popolnoma ozdravljenih. Bolečina med tretmajem je bila minimalna (povprečna stopnja 0,6 na skali do 10), velika večina pacientk (92,6%) pa je svoje izboljšanje ocenila kot zelo dobro ali odlično (ozdravljene). Opažali nismo nobenih neželenih učinkov laserskega posega.

Zadnji enoletni rezultati (junij 2014) laserskega zdravljenja 175 pacientk s stresno in mešano urinsko inkontinenco so sledeči: 62% vseh pacientk je bilo ozdravljenih inkontinence, pri 92% pa se je stopnja inkontinence zmanjšala. Žal se lahko po laserskem posegu v 10%  prehodno pojavijo težave z urgentno inkontinenco, a v kratkem času izzvenijo.

Novembra 2015 smo objavili strokovni članek v pomembni medicinski reviji (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/lsm.22416/epdf). To je prva strokovna objava na tem področju na svetu.

Tudi lasersko zdravljenje zdrsa medeničnih organov je neinvazivno in neboleče. Zadnji enoletni rezultati (junij 2014) laserskega zdravljenja pacientk kažejo, da se je v enoletnem spremljanju stopnja cistokele zmanjšala v povprečju za 1,6 stopnje (enoletno spremljanje 65 bolnic s cistokelami II.-IV. stopnje).

Marca 2017 je bil objavljen članek o enoletnem spremljanju pacientk po zdravljenju cistokel z laserjem (http://www.italianjog.com/numeri/mar-vol29-n1/Ogrinc.pdf).


Spodaj si lahko ogledate animacijo laserskega zdravljenja stresne urinske inkontinence: