Terapija z bioidentičnimi hormoni je zasnovana individualno za vsakega posameznika. V terapijo je vključen uporabnik sam. Zdravnik in farmacevt imata vlogo svetovalca in varuha terapije. Zdravnik kvalitativno in kvantitativno spremlja učinkovitost zdravljenja. Farmacevt skrbi za odmerjanje in način uporabe ter jamči za kvaliteto zdravila.

Možni so različni načini aplikacije bioidentičnih hormonov: v tabletah, tabletah za pod jezik, v obliki pršil, krem in gelov. Da bi se izognili prvemu prehodu hormonov skozi jetra, ne uporabljamo in ne svetujemo aplikacije hormonov preko prebavil. Jetra bodo zaznala povečano količino in bodo delovanje usmerila v to, da koncentracijo vseh hormonov v krvi zmanjšajo. Hormoni, ki jih zaužijemo, bodo torej neučinkoviti, poleg tega lahko pride celo do zmanjšanja nivoja ostalih hormonov.

Hormoni so zdravilo, katerega učinek je viden takoj. Zato so bolje sprejeti od npr. vitaminov ali antioksidantov, ki jih jemljemo leta in leta , učinka pa morda neposredno nikoli ne občutimo.

Nevarnosti bioidentičnih hormonov
Hormoni so učinkovita zdravila, ki jih ne bi smeli jemati brez zdravnikove kontrole. Zloraba ali nepravilna raba zdravil spremeni zdravilo v strup. Če imamo srečo, se nam lahko zgodi samo to, da zdravilo ne bo učinkovalo. Kljub temu, da so nekatere kreme v prosti prodaji, vsebujejo hormone, hormoni pa so zdravilo.