Estrogen je hormon, ki ustvari žensko z vsemi zunanjimi spolnimi znaki in osebnostjo. Estrogen ustvari libido v življenju ženske. Libida ne enačimo samo z željo po spolnosti. Libido se kaže v vsakdanjem življenju, je v volji do urejenosti, komunikativnosti, ljubezni do sebe in ljudi.

Tako kot libido oživi najlepše v nas, lahko ima razdiralno moč, kadar ni uravnotežen. Ravnotežje ureja drugi najmočnejši hormon v ženskem telesu: progesteron.

Težave, ki jih ženske povezujejo z obdobjem pred in po menopavzi niso povezane samo s padcem estrogenov v telesu (ženskega spolnega hormona). Lahko so posledica estrogenske dominance. Skozi rodno obdobje delovanje estrogena ves čas uravnava progesteron. V obdobju ciklusov brez ovulacije progesterona skoraj ni več, neuravnotežen estrogen pa povzroča težave.
Čeprav jajčnik po menopavzi izloča zanemarljivo majhne količine estrogenov, v krvi kroži merljiva količina estradiola E2 in estrona E1. Periferna tkiva (predvsem mišice in maščevje) aromatizirajo estrogene iz testosterona.

Ženske z več maščobnega tkiva imajo torej več estrogenov E2 in E1, kar jih sicer ščiti pred osteoporozo, povečuje pa tveganje za raka materničnega telesa in raka dojk. Žal se debelejše ženske ne izognejo niti menopavzalnim simptomom. Razlog je verjetno v tem, da so pred menopavzo navajene na toliko večje količine estrogenov, da je padec ali sprememba količine hormonov v obdobju po menopavzi tako velika, kot da bi estrogen izginil.

Estrogeni, ki samostojno in neuravnoteženo vladajo v telesu ženske v obdobju perimenopavze, so torej škodljivi. Izjema je hormon E3 (estriol), ki ga je največ v nosečnosti, v pomenopavzalnem obdobju pa ga v krvi žensk skoraj ne zaznamo več. Po delovanju je najmanj agresiven estrogen.

Estrogenska dominanca se kaže v simptomih, kot so: 1. Pred menopavzo: PMS (predmenstrualni sindrom), otekanje in zadrževanje vode, pridobivanje maščobnega tkiva, predvsem na bokih in stegnih, boleče in vozličaste dojke, razdražljivost, depresija, čustvena nestabilnost, jokavost ali samo stalno solzenje oči, glavobol, fibromialgija, bolečine v sklepih, močne menstruacije, srbeč izpuščaj po koži obraza in dlaneh, nestrpnost z jasnimi mislimi. 2. Po menopavzi: pridobivanje na teži, nespečnost, razdražljivost, bolečine v mišicah in sklepih, čustvena nestabilnost, depresija, brezvoljnost.

Poveča se ogroženost za srčno-žilne bolezni, za neoplazme maternice in dojke.

Progesteron ne izniči delovanja estrogenov, le prepreči njegovo dominanco, uravnoteži njegovo delovanje.