Progesteron je trenutno eden bolj iskanih hormonov. Vse ženske smo že občutile neravnovesje, ki ga povzroča zmanjšan nivo progesterona v telesu. Boleče dojke v drugi polovici ciklusa, PMS (predmenstrualni sindrom), kopičenje kilogramov in vode pred menstruacijo, nespečnost, nora potreba po čokoladi pred menstruacijo, depresija ali tesnoba, čustvena nestabilnost.

Bioidentičen progesteron bo hkrati ublažil vse simptome PMSja: otekanje, nespečnost, boleče dojke, čustveno nestabilnost, pridobivanje telesne teže. Progesteron, ki je enak ženskemu lastnemu hormonu, deluje hitro in učinkovito. Terapija z njim je zasnovana individualno. Vsaki ženski je odmerjen po potrebi ali količini, ki ji ustreza.

Naravni progesteron vse rodno obdobje ščiti žensko pred boleznijo.

Bioidentični progesteron ni enak gestagenom

Bioidentični progesteron ima prednost pred gestageni ali progestageni, derivati progesterona. V vseh zdravilih, ki jih poznamo v ginekologiji, imamo namesto progesterona gestagene ali progestagene. Gestageni delujejo na enake receptorje kot progesteron, vendar nimajo enakega zaščitnega delovanja (zdravilnega) kot progesteron sam.

Progesteron je hormon, ki pripravlja telo ženske na nosečnost. Ima izjemno vlogo v času, ko je ženska podvržena ogromnim telesnim spremembam in obremenitvam, mora pa biti najbolj zaščitena, če se želi človeška vrsta razmnoževati in obstati.

Progesteron ženske ima močno zaščitno vlogo za dojke, maternico in srce z žilami. Gestageni pa so, ravno nasprotno, odsvetovani pri vseh naštetih boleznih, boleznih srca in ožilja, karcinomu dojke in raku na rodilih. Progesteron žensko zaščiti pred boleznijo, gestageni jo celo ogrožajo.

Ko govorimo o pravilnem delovanju hormonov, govorimo o ravnovesju med njimi, o skupnem delovanju. Vloga progesterona skozi menstrualni cikel ženske, je uravnotežanje estrogena. Simptomi se ne pojavijo samo zato, ker je z leti vedno manj progesterona, pač pa zato, ker progesterona ni dovolj, da bi uravnotežil nezmanjšan estrogena. Simptomi pomanjkanja progesterona niso nič drugega kot znaki presežka estrogena.